Rendőrségi jókívánságok az ünnepekre

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét az év végi ünnepek alkalmával kapcsolatos bűncselekmények, illetve az áldozattá válás megelőzésére.

Az ünnepi bevásárlások miatt megnövekedő forgalommal egy időben megjelennek a tömegben olyan személyek is, akik nem bevásárlási céllal érkeznek, hanem mások figyelmetlenségét kihasználva lopást követnek el.

Ennek elkerülése végett kérjük, hogy értékeiket jól zárható táskába, ruházat belső zsebébe tegyék, farzsebbe, táska tetejére semmi esetre se tegyenek pénztárcát és egyéb értéket. Kerüljék a zsúfolt közlekedési eszközöket, helyeket, illetve igyekezzenek elkerülni a testi kontaktust.

A gépkocsi feltörések megelőzése érdekében különösen figyeljenek arra, hogy értéket szemmel látható helyen ne hagyjanak, és mindig győződjenek meg arról, hogy a gépkocsit biztosan bezárták-e.

A lakásbetörések megelőzése érdekében az ilyenkor szokásos rokonlátogatások és egyéb hosszú hétvégés programot miatt üresen hagyott lakások felügyeletét lehetőség szerint mindig bízzák valakire, a biztonsági berendezések működésről győződjenek meg mielőtt a lakást elhagyják és próbálják azt a látszatot kelteni, hogy lakás lakott. (Pl. az újságokat, leveleket valaki vegye ki a levelesládából, a redőny ne legyen huzamosabb ideig lehúzva, esténként lehetőség szerint valaki ellenőrizze a lakást!)

Az időskorúak sérelmére elkövetett lopás, rablások megelőzése érdekében fordítsanak nagyobb figyelmet az idős egyedül élő személyekre (pl. nem füstöl a kémény, nincs mozgás a lakásban, nem ég a lámpa, stb.), bármi gyanúsat észlelnek, értesítsék a rendőrséget.

 

Rendőrségi jókívánságok az ünnepekre

Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni. Aki a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet alapján az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. Azonban tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható.

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük! A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz, amelyek ismerete a biztonságos kezeléshez elengedhetetlen.

Kérjük, legyenek figyelemmel a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására, illetve a szülők hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre.

A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozására a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság ellenőrzéseket végez az év végi időszakban.

 

Rendőrségi jókívánságok az ünnepekre

 

A karácsonyi és újévi ünnepekre való felkészülés, a növekvő bevásárló forgalomra tekintettel a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el a Kapitányság illetékességi területére.

A fokozott ellenőrzés célja a közterületen, illetve közforgalom számára megnyitott magánterületen elkövetett bűncselekmények és szabálysértések visszaszorítása, illetőleg a karácsonyi és az év végi bevásárló és turistaforgalommal összefüggő jogsértések megelőzése és az állampolgárok biztonságérzetének javítása.

A balesetek megelőzése érdekében folyamatosan ellenőrizni fogjuk a közlekedési szabályok betartását, kiemelt figyelmet fordítva a bevásárlóközpontok, illetve a vásárok környéki útszakaszokra, csomópontokra. Továbbá Kiemelt figyelmet fordítunk az utak síkosodására.

Fokozottan ellenőrizni fogjuk a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyeket, parkolóhelyeket.

Az ünnepekkel kapcsolatban fokozott közlekedési ellenőrzést fogunk végrehajtani az ittas vezetők, valamint ittas járművezetők kiszűrése érdekében.

Cím: 3580 Tiszaújváros, Tisza út 2., Postafiók: 14.
Telefon: (06)49/544-290; Fax: (06)49/544-297
e-mail: tiszaujvarosrk@borsod.police.hu

Megszakítás