A Mezőkeresztesi Egészségügyi Kombinát komplex akadálymentesítése az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormányának támogatásával az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében jött létre.

mezőkeresztes-orvosi-rendelo-0

Projekt leírás: Az Orvosi Rendelő 1976-ban épült, megépítése óta nem volt felújítva. A projekt megvalósítása során az Egészségügyi Kombinát akadálymentesítése valósult meg. Az egészségügyi ellátást Mezőkeresztes és Csincse települések, ill. a fogorvosi ellátás esetében még Mezőnagymihály település lakossága is igénybe veszi. Átalakításra került az épület külső környezete, akadálymentes parkoló készült, átépítették a lépcsőket, bejáratot, a belső közlekedőket. Akadálymentes mosdó és információs rendszer létesült. A fejlesztés keretében kialakításra került:

– 1 db akadálymentes parkoló, melynek mérete: 3,50 m x 3,50 m, ebből 1,50 m a kiszállási zóna. A parkoló és a bejárat közötti távolság 50 m-en belül van.

– Az épület környezete és a padlóvonal szintkülönbségének áthidalására egykarú rámpa készült. A rámpakar szélessége 1,50 m, hossza 6,00 m, lejtése 5 % alatti, áthidaló szintkülönbség 30 cm.

– Az épület bejárati lépcső pihenőjénél 1,50 m x 1,50 m méretű rámpapihenő lett kialakítva a kerekesszékkel történő mozgáshoz, a pihenő burkolata a visszagurulás megakadályozása érdekében 1,5 %-os kontra lejtéssel lett megépítve.

– Az épületbe történő bejutás az akadálymentesen kialakított lépcsőn keresztül biztosított. A bejárati lépcsőkar szélessége 3,30 m, lépcsőfokok belépő magassága és belépő szélességének orrkiképzése vízorr nélküli kialakítású.

– A padló és falburkolatok kialakítása matt felületű, csúszásmentes

– Az akadálymentes bejárathoz az épület egyszerűsített alaprajzát bemutató, dombornyomott kialakítású térképet helyeztünk el.
A szabvány szerinti kialakítású piktogrammal jelöltük az akadálymentes parkolókat, a bejáratot, a vizesblokkokat,
az akadálymentesen használható szobákat. Szemmagasságban lettek rögzítve az akadálymentes illemhely, a kijárat, a menekülési útvonal, helyiségek nevei.

– A felnőttek számára kialakított akadálymentes illemhely, WC került kialakításra. A WC berendezés elhelyezése biztosítja a szemből és oldalról történő megközelíthetőséget, mellette 80 cm széles terület biztosított a kerekesszékből történő átüléshez. A mosdó berendezés konkáv peremkialakítású, dönthető kivitelű. A helyiségben segélyhívó gomb kerül elhelyezésre.

– Az épületen belül elhelyezett kapcsolók, kezelő panelek, ajtónyitó nyomógombok, vészjelzők stb. járóvonaltól mért elérési magassága 85 cm.

– Az elhelyezésre kerülő sárkaparó rács rácsmérete 2 x 2 cm, a lábtörlő süppedésmentes és a járófelülettel azonos síkban helyezendő el.

Az akadálymentesítés kivitelezése után nem kizárólag a gazdasági és a társadalmi helyzet javulása következik be, hanem a projekt kistérségi mintaként is szolgálhat, a többi településre is pozitív hatást gyakorolhat, hosszú távon a térség fejlődésének jelentős lépcsőfoka lehet.

Kedvezményezett neve és elérhetősége: Mezőkeresztes Város Önkormányzata 3441 Mezőkeresztes, Dózsa György u. 30. Tel.: 06-49/530-045 Fax: 06-49/530-046 web: www.mezokeresztes.hu e-mail: hivatal@mezokeresztes.hu

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. Miskolci Területi Iroda 3525 Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 06-46/502-920 Fax: 06-46/502-929 web: www.vati.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (Irányító Hatóság): www.nfu.hu Közreműködő Szervezet: www.vati.hu

Megszakítás