Lakossági Hírlevél

2021. február 22.
A bűncselekmények áldozatainak napja
Tisztelt Olvasó!
A bűncselekmény olyan sajnálatos esemény, amely bárkivel megeshet. Az áldozatok többsége nem hibáztatható a vele történtekért. Megérdemlik, hogy együttérzés és tisztelet övezze őket.
Az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára az Európa Tanács 1990-ben, február 22-ét a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánította. 1993-tól hazánkban is ezen a napon történik a megemlékezés a bűncselekmények következtében sérelmet szenvedettekről.
A bűnözés ártalmai és a közlekedési balesetek nap, mint nap szedik áldozataikat. Ez arra kell, hogy ösztönözzön, hogy nagyobb figyelem forduljon a hozzátartozókra. Ugyanakkor az egymásra történő odafigyelés elősegítheti a családokban, vagy környezetben élők visszatartását a rossz cselekedetektől és a felelőtlenségből származó veszélyhelyzetektől.
A bűncselekmények áldozataival való törődés, jogaik érvényre juttatása alapvető társadalmi érdek. Valamennyi jogalkalmazó szerv kiemelt feladata, hogy lehetőségeihez, kompetenciájához mérten segítsen azoknak, akik személyükben, javaikban vagy jogaikban sérelmet szenvedtek. Hazánkban a civil szervezetek mellett, az állami intézmények közül a járási hivatalok áldozatsegítő szolgálataira és a rendőrségre helyeződött az áldozatvédelmi tevékenység súlypontja.
A feladatok végrehajtása érdekében a megyei rendőr-főkapitányságon és a városi kapitányságokon áldozatvédelmi referensek kijelölésére került sor.
Amennyiben az Ön, vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt követtek el, tanácsra, segítségre van szüksége, forduljon bizalommal a rendőrségen dolgozó áldozatvédelmi referensekhez, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálataihoz, ahol bárki, lakóhelytől függetlenül segítséget kérhet.
Elérhetőségeik:
A fentieken kívül bizalommal fordulhatnak még a borsodi megyeszékhelyen 2018. március 19-én megnyílt Miskolci Áldozatsegítő Központ munkatársaihoz is (3530 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 18., telefon: 46/303-070).
ingyenes zöldszám: 06-80-225-225
Megszakítás