ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Lakossági Hírlevél
2016. december
Az ünnepi forgatag veszélyei

Advent beköszöntével megkezdődik a vásárlási láz, Karácsonyig üzletről-üzletre járva ajándékot vásárol idős és fiatal. A megnövekedett forgalom alkalmat teremt a jogsértések elkövetéséhez, főként a zseblopás, a gépjármű feltörés és a rablás fordulhat elő.
Ilyen negatív eseménynek senki sem kíván a részesévé válni, kárt szenvedni. A figyelmes és körültekintő ember megpróbálja elkerülni, hogy értékeit ellopják, ennek elérésében segítünk Önnek tanácsainkkal.   Figyelem a szenteste is lehet veszélyben!

Kerülje a zsúfolt helyeket lehetőség szerint ahol hangoskodás, vita folyik, mert ez a figyelemelterelés része is lehet.
Fontos, hogy ne vigyen magával a szükségesnél több pénzt, értékeit több helyen, elsősorban belső zsebben helyezze el, ahová nem lehet észrevétlen benyúlni.
Készpénz helyett bankkártyát használjon és PIN kódját sehol ne tüntesse fel, a fizetés során PIN kódját mások elől rejtve üsse be. Fizetéskor ne tegye a pultra pénzét, bankkártyáját, illetve ne hagyja a bevásárlókocsiban vásárlás közben.
ATM–nél történő tranzakció alkalmával fokozottan ügyeljen a közelben tartózkodó gyanús személyekre és olyan készüléket használjon, mely sértetlen valamint nincs rajta szokatlan oda nem illő dolog. Javasolt bankkártyánál a napi limit beállítása, mert lopást követően a tettes nem okozhat nagyobb kárt.

Kijelölt és lehetőség szerint kivilágított helyen parkoljon, a járművet zárja le, a biztonság technikai eszközöket használja.
A járműben ne tároljon értékeket főként az utastérben, ahol ez látható és az elkövetőt „vonzza”.
Az indítókulcsra különösen érdemes odafigyelni, mert a parkolótól követve azt vásárlás közben ellophatják és akkor akadály nélkül elhajthatnak a tettesek.
Elinduláskor érdemes szemrevételezni a kocsit nincs-e rajta sérülés, feltörésre utaló nyom, amennyiben ilyet észlel, hívjon rendőrt és ne nyúljon semmihez.

Kerülje el közterületen, az elhagyatott, rosszul kivilágított helyeket. Sötétedés után egyedül lehetőleg ne induljon el.
A lakásába, lépcsőházába idegent ne engedjen be ok nélkül és ismeretlen személlyel ne szálljon be a liftbe. Hazafelé tartva az otthona bejáratához érve kulcsait előre vegye kezébe és ne ott állva keresse csomagjai között.
Gyalogosan közlekedve, ha azt észleli, hogy követik, menjen be egy üzletbe, vagy szálljon fel tömegközlekedési járműre és a járművezető közelébe foglaljon helyet.
Utcai támadás elszenvedőjeként, amennyiben nincs más reális lehetősége, adja át értékeit és ne álljon ellent, mert akár komoly sérülésnek teheti ki magát, melynek következményei súlyosak lehetnek.
Fontos lehet az elkövető kézre kerítésében, ha meg tudja figyelni támadóját és személyleírást tud adni. A személy kinézete, arca, testalkata, beszéde, menekülés iránya, eszköze mind-mind értékes információ.

•    Otthona kulcsait ne rejtse el a bejárat közelében, a biztosnak vélt „dugi” helyek az elkövetők előtt jól ismertek. A bejárati ajtóra szereltessen fel széles látókörű optikai kitekintőt, valamint biztonsági láncot. Ajtót, ablakot ne hagyja nyitva még rövid távollét alatt sem.
•    Szereltessen fel biztonsági zárakat is úgy, hogy a megfelelő mechanikai szilárdságú ajtó több ponton záródjon. Ezt érdemes kiegészíteni elektromos érzékelő-riasztó berendezéssel, mely éjjel –nappal távjelzést tud továbbítani valamely vagyonvédelmi cég diszpécser szolgálatához.
•    Alakítson ki lakókörnyezetével kölcsönös együttműködésre alkalmas viszonyt és figyeljenek egymás lakhelyére. Az idegeneket és a gyanúsan viselkedőket figyelje meg, a járművek adatait jegyezze fel, majd azokat adja át a polgárőrnek, rendőrnek, szociális gondozónak.
•    Értékesebb vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, azonosítási számát. Lehetőség szerint nagyobb készpénzt ne tartson otthon és kössön lakásbiztosítást.

Bármely jogsértés esetén azonnal hívja a 112-es ingyen hívható segélyhívó számot. A bejelentést követően maradjon a helyszín közelében, várja meg a rendőri intézkedést és adjon meg minden szükséges információt a hatóságnak.

Minden kedves érdeklődőnek békés és biztonságos ünnepeket valamint Boldog Új Évet Kívánunk!
_________________________________________________________________________________

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
 3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161
  (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

 

 

 

Vagyonvédelmi  Hírlevél
2016. december

Biztonság a mindennapokban
Advent időszakában a megnövekedett forgalom magában rejti a jogsértések gyakoribb előfordulását. Alapvető érdeke kereskedőnek és vásárlónak egyaránt, hogy az ünnepi vásárlás időszaka békésen, biztonságban teljen el.
Mit lehet tenni a biztonságért a kereskedelemben? Hogyan lehet megelőzni a bajt, vagy optimálisan kezelni a bekövetkezett támadást?

Figyelem!
A www. bunmegelozes.eu honlapunkon további információhoz juthat, olvassa hírleveleinket, kiadványainkat, vagy keressen minket elérhetőségeinken.

Tekintsük át milyen okok és körülmények játszanak szerepet abban, hogy egyes kiskereskedelmi egységek a bűnözők célpontjává válnak. A veszélyeztetettek közé sorolhatók a lakótelepi élelmiszer kisboltok, a butikok, a gyógyszertárak, vagy non-stop nyitva tartó üzletek illetve nemzeti dohányboltok, mert

•    a forgalmas helyen található üzletek a jelentősebbnek vélt bevétel okán vonzzák a támadás lehetőségét,
•    általában kevés számú alkalmazott kisebb akadályt jelent egy rablás során, mivel kontroll alatt tarthatók és nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt,
•    jellemzően ezek a „kisebb boltok” nem rendelkeznek modern, hatékony biztonságtechnikai eszközökkel, e szempontból nincs visszatartó erejük,
•    az időszakosan nyitva tartó egységeknél a kritikus időpont a zárórát megelőző órára tehető, mivel a bevétel ekkor maximális és az alkalmazottak teendői ilyenkor megnövekednek,
•    a non-stop nyitva tartású üzletek esetén a kora reggeli vagy késő esti időpont veszélyesebb a forgalom csökkenése okán,
•    ugyanakkor a dolgozók sok esetben nem tudják kezelni a biztonságtechnikai eszközöket és nem felkészültek arra, hogyan kell reagálni egy erőszakos támadásra, vagy milyen jelek utalhatnak egy készülő jogsértésre.

A védekezés módja eszközei, ajánlások a kiskereskedelmi egységek részére:

•    érdemes egy helyi riasztórendszer üzemeltetése, mely egy jelzőgombbal hang és fényjelzést ad,
•    ajánlott kiépíteni távfelügyeleti jelző riasztó rendszert, mely betörés során, vagy mobil jelzőgomb megnyomása után jelez a vagyonvédelmi szolgáltató cég diszpécser központjába, ahol azonnali reagálást generál,
•    nemcsak a biztonságérzetet erősítheti, hanem a tettes távoltartásában is hathatós szerepe lehet egy kamerának, vagy kamerarendszernek, főként ha korszerű digitális képrögzítő és megfelelően telepített,
•    a bűnelkövetők elsősorban a készpénzszerzést helyezik előtérbe, ezért az időzáras készpénztároló jó megoldás, melynek alkalmazását tüntessék fel látható módon,
•    non-stop üzlethelyiség esetén éjszaka a zárt ajtón lévő kiadóablakon bonyolódó kiszolgálás is célszerű megoldás lehet.

A védelmet segítő technikai eszközök hatékonyak és elősegíthetik a jogsértés utáni rendőrségi eljárás sikerét,  bizonyítási eszközt adhatnak.
Figyelem, a bekövetkezett rabló támadás során különösen fontos tényező az alkalmazottak reagálása.

Mit tehet és mit érdemes tenni?
•    Érdemes nyitott szemmel járni és észrevenni a gyanúsan, zavartan viselkedő személyt, mert lehet, hogy elvihető árut néz, vagy rejteget valamilyen támadó eszközt,
•    ne hagyják lehetőség szerint egyedül kollégájukat hosszú ideig és előzetesen alakítsanak ki egymás közt idegen számára nem értelmezhető jelzést, mely vész esetén tudnak alkalmazni,
•    tartsák be a készpénzkezelésre vonatkozó szabályokat, lehetőleg zárt helyen ügyfelektől elkülönítve fogadják a pénzszállítást végző biztonsági őröket és ellenőrizzék jogosultságukat,
•    az észlelt hiányosságokat jelezzék felettesüknek, illetve ha úgy érzik, kezdeményezzék a szabályok megváltoztatását,
•    bekövetkezett támadás esetén ne essenek pánikba, tegyenek eleget a rabló utasításainak, mert ezzel csökkenthetik agresszióját, ami hozzájárulhat a tettlegesség elkerüléséhez,
•    legyenek jó szemtanúk, figyeljék meg a tettest, hogy hasznosítható személyleírást tudjanak adni, testalkatáról, arcáról, eszközéről, menekülés irányáról,
•    miután az elkövető távozott zárják be a bejárati ajtót, értesítsék a rendőrséget, a helyszínt ne változtassák meg, mert ezzel a nyomokat megsemmisíthetik,
•    működjenek együtt a hatósággal, átadva minden információt.

Eseménymentes ünnepi vásárlási időszakot és biztonságos Boldog Új Évet Kívánunk!
__________________________________________________________________________________

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
 3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161
  (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

Megszakítás